Troostknuffels

Afscheid nemen van een dierbare is nooit gemakkelijk. Hoe (on)verwacht het ook gebeurt.

In 2018 verloor ik op 9 maanden tijd 2 van mijn grootouders, mijn moeke en vake, mijn tweede ouders. Een groot deel onze jeugd vingen zij ons op voor en na schooltijd en gingen we er heel vaak logeren tijdens vakanties. Toen ze stierven heb ik praktisch al hun kledij bijgehouden.

Ik naaide intussen al een tweetal jaar en begon ik ook nieuwe dingen te maken van hun kledij: t-shirts voor mijn zoontje, rokjes voor mijn dochter en mezelf, laptophoezen, toilettasjes en ook knuffels. Zonder dat ik het eigenlijk besefte begon hier mijn troostknuffel-verhaal.

In januari 2021 maakte ik mijn echte start. Het broertje van mijn metekindje wist met zijn verdriet geen blijf na het verliezen van zijn overgrootvader en grootmoeder op amper een paar maanden tijd. Ik stelde voor aan zijn mama om een knuffel te maken van kledingstukken van zijn oma en opa.
Ongelofelijk maar waar: de knuffel deed enorm goed zijn best. Op moeilijke momenten knuffelde hij extra met zijn olifantje en beetje bij beetje kreeg zijn verdriet een plaatsje. De knuffel was minder en minder nodig, maar heeft nog steeds een eigen plekje op zijn kamer.

Ons verhaal werd opgepikt door een aantal journalisten en sindsdien mocht ik al meer dan 400 troostknuffels,  troostkussens en herinneringsdekens maken. Daarnaast maak ik ook andere zaken van kledij van overleden dierbaren zoals sleutelhangers, toilettasjes, handtassen, bladwijzers… geen enkel idee ga ik uit de weg.

Ik krijg vaak de vraag of het niet moeilijk is om al die verhalen te horen, de emoties te voelen en de stap te zetten om de kledingstukken om te toveren tot iets nieuws. Het is inderdaad niet altijd even gemakkelijk, maar als ik zie wat mijn knuffels kunnen betekenen dan wordt mijn hart helemaal warm. Ik ben zo blij dat dit op mijn pad mocht komen en ik hoop nog veel mensen te kunnen helpen.

Wil je ook een troostknuffel, troostkussen, herinneringsdeken of iets totaal anders laten maken? Check dan zeker de webshop voor de mogelijkheden of stuur me een mailtje of berichtje als je vragen hebt of iets anders wil laten maken. Ik help je heel graag verder!

Veel liefs, 

Dorien